30/8 Friheten i Kristus

Bibeltexter:
Andra Mosebok 23:10-12
Markusevangeliet 2:23-28

En vanlig uppfattning när man pratar om det som vi kallar för Gamla testamentet, alltså den del av Bibeln som är det judiska folkets heliga texter, är att den är full av lagar och regler som människan måste hålla för att göra Gud nöjd.

 Ibland stämmer kanske detta men ofta är det är en missuppfattning för om man läser och försöker förstå texterna i sitt sammanhang så verkar de flesta av lagarna och reglerna vara skapade som en hjälp för människorna för att på bästa sätt ta hand om skapelsen och varandra. Texten idag från Andra Mosebok är ett av många exempel på det.

 Vi människor behöver skydd i form av ramar, normer och regler som hjälper oss att navigera i tillvaron. Utan dessa blir vi som utslängda mitt i ett hav utan något att hålla oss i. I Bibeln fick Moses och det judiska folket Lagen av Gud när de var på flykt från Egypten. De var rotlösa och utan någon fast punkt. De saknade ramar, stabilitet och något att hålla fast vid.Lagen blev deras räddning, ungefär som en frälsarkrans kan bli för någon som har trillat i vattnet. Lagen blev det judiska folkets skydd i en helt ny och okänd tillvaro.

 Skydd mår vi bra av men bara i lagom mängd för om det blir för omfattande blir vi berövade något som vi också behöver för att må bra: frihet och möjlighet att påverka våra liv.

Har ni någon gång försökt att ta på ett barn en tröja som hon inte vill ha på sig?
Eller försökt tvinga i ett barn mat som hon inte tycker om?
Det är nästan omöjligt.

 Men jag har också många gånger upplevt att när man ger ett barn helt fria tyglar blir det på samma sätt. Då får det svårt att bestämma sig. Då vet den inte hur den ska hantera alla valmöjligheter och fastnar lätt i villrådighet.

Däremot, om du ger barnet möjligheten att välja mellan två typer av tröjor eller två varianter av mat så går det mycket lättare. Detta tror jag beror på att barnet upplever att det finns en ram men att den samtidigt har möjlighet att själv påverka situationen. Den upplever att det finns en blandning av ordning och frihet, mellan trygghet och frihet.

Min tes är alltså att vi människor mår bäst av en blandning av ramar, regler, normer å ena sidan och frihet, rörlighet och valmöjligheter å den andra.
 När Jesus kommer till jorden så förstår jag det som att den judiska lagen, som från början var helt nödvändig för det judiska folket, hade utvecklats från att vara ett skydd och en ram till att för många människor vara något som fick dem att känna sig instängda och berövade sin frihet. Lagen främjade inte längre relationen mellan människor och Gud, relationen mellan människor, relationen mellan människan och vår skapelse och i det läget kommer Jesus med ett budskap om att Lagen behöver öppnas upp och förstås på ett annat sätt så att vi människor inte kvävs under trycket av den.

 Det vi är med om i dagens evangelietext är en av krockarna mellan de människor som försökte att leva strängt efter den då rådande synen på lagen och Jesus som försöker förmedla en tolkning av lagen där det finns mycket mer plats för frihet, rörlighet och därmed också syre.
 Jesus nya tolkning av den judiska lagen bygger också på uppfattningen om att Lagen inte är skapad för Guds egen skull utan för människornas. För att vara en hjälp, ett stöd, en ram för oss i våra liv och inte ett hinder eller en boja. 
Så med utgångspunkt i att den judiska lagen syftar till att vara en hjälp för oss människor bemöter Jesus i dagens text anklagelserna som fariséerna kommer med.

 Och jag kan inte annat än tycka att Guds lag och regel om vila är väldigt klok och helt nödvändig sett ur perspektivet att vilan ska vara en hjälp för oss och för vår skapelse.
 Jag flyttade vid årsskiftet med min familj till Lovö prästgård och bor numera granne med ett lantbruk. Det är fantastiskt att följa Elin och Karel Rydström i deras arbete med att odla grönsaker och ta hand om får och kor som genererar mjölk, ull och ibland även kött att äta.
En av de saker som Elin och Karel är väldigt noga med är just balansen mellan produktion och vila både när det gäller odlingen och djuren. De använder inte alla sina åkrar hela tiden utan låter delar av dem få vila ena året för att nästa år kunna ge bättre skörd. De stressar inte djuren när det gäller mjölkproduktionen utan låter även fåren och korna leva i en balans mellan att hämta kraft och att ge av sin kraft.
 Elin och Karel skulle säkert kunna stressa och pressa både marken och djuren för att producera max hela tiden men det mest sannolika är att det i längden inte är hållbart.

 På samma sätt är det väl med oss människor? Vilan är så oerhört viktig även för oss för det händer något när vi vilar, när vi lugnar ner oss och tar ett steg tillbaka. Rent fysiskt är det i vilan som kroppen reparerar sig själv och mentalt är det på samma sätt. Men många av oss, och jag är i allra högsta grad själv inräknad, är inte särskilt bra på att ta behovet av vila och stillhet på allvar. Jag är väldigt dålig på att tillåta mig själv en dag utan att göra nytta. Som präst är jag ofta ledig på måndagar då de flesta av mina vänner arbetar och barnen går i skolan. Därmed har jag alla möjligheter att verkligen vila den dagen men det gör jag sällan. Istället försöker jag vara produktiv så att jag om någon i slutet av dagen skulle fråga vad jag har gjort, kan redogöra för min nyttighet och produktivitet.

 Många av oss är inte bra på att själva ta det där steget tillbaka och behöver därför vi hjälp med det. Gud är ju smart och fattar att vi behöver hjälp här och därför säger han åt oss att vila. Inte för att han ska bli glad utan för att vi ska må bra.

 Kyrkan har i många hundra år använt Bibelns texter för att kontrollera människor och utöva makt över dem. Därför har många generationer också blivit lärda att läsa de heliga texterna som om det är en sträng förälder som talar till en istället för att se den goda och kärleksfulla intentionen som verkar ligga till grund för det som Gud och Jesus säger och gör. Många har till och med blivit lärda att det gäller att hålla Gud glad för att det ska gå bra i livet.

 Jag tror att vi behöver hjälpas åt att som Jesus gjorde när han kom till jorden för 2 000 år sedan, öppna upp texterna och förståelsen av Gud.

 I en låt av artisten Sting sjunger han följande ord: ”If you love somebody set them free”. Det är precis det som Jesus kom för att göra med oss människor och det uppdraget har vi sedan blivit ombedda att ta över.

 Vi behöver hjälpas åt att frigöra varandra och ibland behövs ramar, regler och normer för att skapa trygghet och därmed göra friheten möjlig. Andra gånger är det nedmontering av detsamma som är nödvändigt för att skapa frihet.

 Oavsett vad det är som behövs i en given situation tror jag att Gud håller med artisten Sting om de där orden:

Om du älskar någon,
så hjälp den att känna sig fri.

Amen.